U bent hier: Home » Yoga » Yoga

Yogahoudingen of asana's

Houdingen (asana's) zijn zachtaardige rekoefeningen die ontworpen zijn om lichaam en geest te balanceren. De Yoga Houdingen zijn ontworpen om het brein, de ruggengraat, de klieren en de interne organen te verjongen.

° Staande houdingen verfrissen lichaam en geest omdat ze spanning en fysieke belasting wegnemen. Ze geven kracht, stabiliteit en evenwicht. Ze zijn goed voor de rug, de nek, de ruggengraat en de schouders. Ze maken de benen sterker. De bloedcirculatie en de ademhaling verbetert, de spijsvertering wordt gestimuleerd.
° Zithoudingen brengen rust en geven en betere slaap. Vooroverbuigen in zitstand is goed voor het navelchakra dat gerelateerd wordt aan nieren en bijnieren.
° Rugwaartse houdingen openen de onderbuik, verhogen de flexibiliteit van de ruggengraat en versterken de rug, de armen en de benen.
° Lighoudingen zorgen meestal voor recuperatie en ontspanning tussen de oefeningen in of vormen de basishouding voor andere oefeningen.
° Omgekeerde houdingen verfrissen het lichaam. Doordat het hart hoger komt dan het hoofd, stroomt er vers bloed naar het hoofd. Opgelet : geen omgekeerde houding doen met staar of hoge bloeddruk.
° Gedraaide houdingen (torsies) versoepelen de ruggengraat en doen de spijsvertering werken. Drink voldoende water na torsies omdat door de draaiingen gif- en afvalstoffen vrijkomen.

Energetische effecten van de houdingen

° Staande houdingen geven vitaliteit
° Zittende houdingen kalmeren
° Gedraaide houdingen reinigen
° Omgekeerde houdingen ontwikkelen mentale kracht
° Balansoefeningen geven een gevoel van lichtheid
° Buigingen achterover zijn stimulerend
° Buigingen voorover verkwikken de hersenen
° Liggen op de buik (niet geschikt voor zwangeren) geeft energie
° Liggen op de rug is rustgevend

Lichamelijke voordelen van yoga op een rijtje

° krachttoename
° ontwikkeling van de spieren
° verbetering van houding en evenwicht
° soepelheid en flexibiliteit van het hele spiersysteem
° stimulatie van klieren die de hormoonhuishouding regelen
° betere doorbloeding en bloedcirculatie
° correcte ademhaling
° massage van interne organen

Yoga vergeleken met andere bewegingsvormen

Het belangrijkste verschil tussen yoga en andere vormen van beweging is dat bij yoga de impulsen van binnen uit gegeven worden. Er wordt gewerkt op ademhaling die de brug slaat tussen lichaam en geest. De nadruk ligt op een goede ademhaling en op de duur waarmee de houdingen worden aangehouden. Als een houding 5 seconden of langer wordt vastgehouden, lossen spanningen zich op, kan de energie vrij stromen en de geest zich concentreren, terwijl het lichaam zich oplaadt. Energie kan maar vrij stromen als spieren ontspannen zijn. Als gewrichten gedraaid worden, worden bloedvaten uitgerekt en wordt het bloed gelijkmatig door het lichaam getransporteerd.

Yogaoefeningen zijn gebaseerd op de formule : strekken, ontspannen, diepe ademhaling, een verhoogde doorstroming en concentratie.
Yoga is een discipline : regelmatige en langdurige beoefening geeft gegarandeerd resultaat.

Wij gebruiken cookies om onze website te optimaliseren en je de best mogelijke online ervaring te bieden. Door op "Alles toestaan" te klikken, ga je hiermee akkoord. Meer gedetailleerde instellingen